LUNDIAN TOIMITUSJOHTAJAN AVOIN KIRJE

 

”Kotimaisia puutyöntaitajia on yhä vähemmän. Meille Lundialle tämä konkretisoitui noin vuosi sitten keväällä. Pitkäaikainen toimittajamme ilmoitti, että he ajavat tehtaansa alas eivätkä siten jatka Lundia Classic -osiemme toimitusta enää tämän vuodenvaihteen jälkeen. 

Vaihtoehtoina olivat nyt tuotannon siirtäminen ulkomaille tai valikoiman supistaminen. Koska kotimaisuus, työllistäminen ja lyhyet kuljetusmatkat ovat meille tärkeitä, päätimme pysyä Suomessa. Kesän kiihkeän yhteistyökumppanin metsästyksen jälkeen löysimme onneksemme uuden, osaavan ja eettisen toimittajan Kajaanista. 

Hintana kotimaiselle työlle on se, että meidän on karsittava tuoteportfoliotamme. Seuraavien vuosien aikana joudumme valitettavasti luopumaan 50 ja 60 senttiä syvistä Lundia Classic -hyllyjen tuotannosta. Näiden syvyyksien kysyntä on kuitenkin ollut hyvin vähäistä, vain muutamia vuodessa.

Olen huolissani siitä, että kotimaisuutta arvostavien kukkaroiden on tulevaisuudessa venyttävä yli rajojensa, jos he mielivät ostaa Suomessa valmistettuja tuotteita. Osaamisen ja tuotannon jatkuvasti supistuessa olemme yhä enemmän tuontituotteiden varassa, joiden eettisyyttä ja valmistusketjua emme tiedä. Samalla muille maille karkaavat myös työpaikat, veronmaksajat sekä tuotekehitys. 

Toivoisimmekin, että tämä herättää keskustelua aiheesta. Miten saamme tuotannon pidettyä kotimaassa myös tulevaisuudessa?” 

 

Michaela von Wendt

tj, Lundia