1. Oikeanlainen valaistus takaa tunnelman olohuoneeseen

Oikea valaistus tuo kotiin tunnelmaa ja lämpöä, varsinkin näin marraskuun pimeyden koittaessa. Oikeanlainen valaistus on avainasemassa luodessa kodikasta ja viihtyisää olohuonetta. Valaisimien valinta on hyvä aloittaa tilan kartoituksesta ja omien mieltymysten pohdinnasta. Haluatko luoda intiimimpää tunnelmaa yksittäisillä valaisimilla vai haluatko valaista koko olohuoneen kattovalaisimella? Suositeltavaa on yhdistää nämä molemmat - valita toimiva yleisvalo huoneeseen ja luoda tunnelmaa pienemmillä valaisimilla. 

 

Huomio olohuoneen tila

Valaisimia valitessa on huomioitava ennen kaikkea olohuoneen pinta-ala, huoneen muoto sekä huonekalujen sijoittelu. Monesti olohuoneessa on yhdistelty monta käyttötarkoitusta huoneelle, samassa tilassa oleskellaan, luetaan kirjaa tai katsotaan televisiota.

Oikeanlainen valaistus täydentää tilaa ja luo erilaisia pieniä tiloja olohuoneeseen. Voit esimerkiksi haluta pienen lukunurkkauksen olohuoneeseen tai jos sinulla on pienempi asunto voit haluta yhdistää pienen työtilan olohuoneen yhteyteen. Ota siis tila ja omat toiveesi huomioon.  

Kaipaatko suunnitteluapua oikeanlaisen valaistuksen valinnassa?

Lundian suunnittelupalvelu auttaa löytämään juuri oikeat ratkaisut omiin tarpeisiin. Sisustusammattilaisemme auttavat mielellään ratkaisemaan tilan kuin tilan sisustuspulmat hyödyntäen monipuolista tuotevalikoimaa. Ammattilaisemme antavat sopivat vinkit olohuoneen valaisimien valintaan, jotta löydät juuri sopivan ratkaisun omiin tarpeisiisi. 

 

Lundia Tuike kattospotti punaruskeaLundia Tuike kattospotti punaruskea

Luo valaisimilla viihtyisä ja tunnelmallinen olohuone.

Miellyttävän yleisvalaistuksen lisäksi valitse olohuoneeseen sopiva tunnelmavalaistus.

Lundia Liekki seinävalaisin ultramariiniLundia Liekki seinävalaisin ultramariini

2. Valitse omaan tyyliin sopiva valaisin

Ennen valaisimien valintaa pohdi omaa sisustustyyliäisi ja olohuoneen värimaailmaa. Valaisimien sävyt ja erilaiset materiaalit voivat parhaimmillaan täydentää olohuoneen ilmettä ja luoda kontrastia olohuoneeseen, jolloin valaistus ja sisustus ovat harmoniassa

Kangaspäällysteisten valaisimien varjostimista pääsee yleensä jonkin verran valoa läpi, joka luo pehmeän yleisvalaistuksen tilaan. Kun taas haluat, että valo ohjautuu tiettyyn suuntaan tai haluat vaikka korostaa jotain yksityiskohtaa tai sisustuselementtiä olohuoneessa, valitse esimerkiksi metallinen tai alumiininen valaisin, joissa valo kulkeutuu vain niihin suuntiin mistä valaisin on avoin. 

Väripilkkuja seinälle

Väripilkut ilahduttavat olohuoneen vaalealla seinällä, mutta myös yhdistettynä rohkeampiin taustaväreihin. Rohkean värikkäät valaisimet tuovat persoonaa ja kontrastia tilaan. Valaisin voi olla joko huoneen keskipiste tai korostaa esimerkiksi muita samaan värimaailmaan sopivia sisustuselementtejä.

Värikäs valaisin täydentää myös monenlaisia sisustustyylejä, nykyisin onkin suosittua rikkoa eri tyylien rajoja sisustuksella, aina sisustuksen ei tarvitse olla suoraviivaisesti yhtä tiettyä tyyliä - värikkäät valaisimet ovat oiva keino juuri tätä tarkoitusta varten. 

Tutustu Lundian Liekki- ja Tuike-valaisimien uusiin herkullisiin sävyihin, jotka piristävät olohuoneen tunnelmaa Lundian uutuudet-osiosta. Jukka Korpiheteen suunnittelemat Liekki- ja Tuike-valaisimet saivat kolme uutta sävyä. Ajaton muotoilu saa piristysruiskeen pistaasista, ultramariinista ja punaruskeasta.

 

Harmoniset sävyt valaisimissa

Jos haluat olohuoneen tunnelmasta rauhaisan ja tasapainoisen, harkitse neutraalimman sävyisiä valaisimia. Harmonisen neutraalit sävyt valaisimissa kuten valkoinen, harmaa tai beige tuovat ajatonta eleganssia olohuoneeseen. Neuraalit sävyvalinnat sopivat moniin eri tyyleihin ja antavat sopivasti tilaa olohuoneen muille koristeellisemmille tai näyttävämmille sisustuselementeille. Lundian valaisinvalikoimasta löytyy jokaiseen sisustustyyliin sopivia vaihtoehtoja.

Lundia Soihtu lattiavalaisin hiekan sävyLundia Soihtu lattiavalaisin hiekan sävy

3. Valaistuksen teho ja valon sävy

Olohuone on monelle kodin sydän, joten oikean valaistuksen tehon ja sävyn valinta on avainasemassa toimivassa lopputuloksessa. 

 

Valaistuksen teho on tärkeä tekijä olohuoneen toiminnallisuuden kannalta

Oikean tehon valitseminen valaisimille olohuoneeseen alkaa tilan käyttötarkoitusten pohtimisesta. Pohdi mitä eri toiminnallisuuksia olohuoneessasi on? 

Toimivasta yleisvalaistuksesta on helppo lähteä liikkeelle. Yleisvalaistuksen on hyvä riittävän voimakas, jolloin valaisin valaisee koko olohuoneen tasaisesti. Tähän oivia vaihtoehtoja ovat kattovalaisimet, esimerkiksi Lundian Halo Small- tai Halo Large kattoplafondi. Näyttävä Halo luo tunnelmaa heijastaen valoa myös katon kautta. Halon kevyt rakenne saa sen näyttämään ilmavalta.


Seuraava askel on miettiä tarvitsetko olohuoneeseen luku- tai työskentelyvaloa? Näihin tarkoituksiin on suositeltavaa valita tehokas mutta suunnattu valonlähde, kuten lattiavalaisin. Lundian Soihtu- ja Kajo lattiavalaisimet ovat näyttäviä, mutta toiminnallissia ratkaisuja olohuoneeseen. Valaisimien muotoilu on leikkisä, joten valaisimesta saa helposti olohuoneen keskipisteen. 

 

Korostusvaloilla voit taas luoda tunnelmaa olohuoneeseen sekä korostaa tiettyjä ykistyiskohtia tai sisustuselementtejä. Himmeämmät valot, kuten seinävalaisimet toimivat yleensä hyvin korostusvalaistuksessa. Lundian käytännöllinen Liekki seinävalaisin toimii tähän ja moneen muuhun tarkoitukseen mainiosti, heijastaen valoa myös seinän kautta. Valon suuntaa pystyy muuttamaan mieleisensä suuntaan, sillä kupu pyörii ympäri 360°. Liekki valaisimesta on saatavilla useaa eri sävyä, harmonisen neutraaleja sävyjä on saatavilla valkoinen, hiekka sekä musta. Piristävän värikkäitä sävyjä ovat punaruskea, ultramariini sekä pistaasi. 

Lundia Liekki seinävalaisin punaruskeaLundia Liekki seinävalaisin punaruskea

Valaistuksen sävy luo tunnelmaa

Valaistuksen sävy luo eri tunnelmia ja harmoniaa olohuoneeseen. Valon sävyllä on suuri vaikutus siihen, minkälaisen tunnelman tila luo ja miten oleskelija kokee tilan

Lämpimän sävyinen valaistus kuten erilaiset keltaisen ja oranssihtavat sävyt luovat lämpimän ja kutsuvan ilmapiirin olohuoneeseen. Tämän kaltaiset sävyt sopivat erityisen hyvin juurikin olohuoneeseen, joka on yleensä tila rentoutumiselle ja sosiaalisille kanssakäymisille. Lämpimillä valaisinsävyillä luot siis rentouttavan tunnelman olohuoneeseen. 


Kylmän sävyinen valaistus kuten valkoinen, ja siniseen tai vihreään taittavat sävyt luovat taas tilaan tietynlaista viileyttä sekä raikkautta. Nämä sävyt toimivat hyvin kun olohuoneeseen halutaan luoda virkistävä ja energinen tunnelma. 

 

Hyödynnä olohuoneessa valaisimia, joissa on valon himmenin, näin sinun on mahdollista säätää valoa tilanteen ja oman mielialan mukaan. 

Lundia Liekki seinävalaisin pistaasiLundia Liekki seinävalaisin pistaasi

 4. Yksityiskohtien korostaminen valaisimilla

Valaistuksella voit myös korostaa tiettyjä alueita ja yksityiskohtia olohuoneessa ja näin lisätä visuaalista kiinnostavuutta huoneessa. Taulut, koriste-esineet tai muut sisustuselementit voivat saada aivan uuden elämän oikeanlaisen valaistuksen avulla.

 

Taide ja erilaiset taulut ovat monesti elementtejä olohuoneessa, joita haluaa korostaa. Yksi keino korostaa tauluja on valaisimet. Valitse taulun tai tauluseinän yläpuolelle valaisimet, jotka kohdistavat valoa. Valo korostaa taulua ja tuo yksityiskohdat selkeämmin esille katsojalle

Myös hyllyjä tai vitriinejä voi korostaa olohuoneessa, tähän sopivat hyvin hyllyvalot. Kohdennetuilla valoilla luot kalusteeseen ja tilaan syvyyttä ja lämpöä.
Toimiva olohuoneen sisustus koostuu erilaisista pinnoista ja materiaaleista, seinävalaisimet korostavat esimerkiksi kauniisti seinien pintoja tai erilaisia muotoja huoneessa.


Kun haluat korostaa yksityiskohtia, pohdi eri valaisinvaihtoehtoja. Pohdi minkälaiseen kulmaan valo sijoittuu, minkälainen sävy valossa on, näin onnistut valitsemaan oikeanlaien valaisimen yksityiskohtien korostamiseen. 

Lundia Liekki seinävalaisin ultramariiniLundia Liekki seinävalaisin ultramariini
Lundia Halo Large kattovalaisin valkoinenLundia Halo Large kattovalaisin valkoinen

5. Kerrosta valaisimia ja suuntaa valoa

Yhdistele rohkeasti erilaisia valaisimia lisätäksesti moniulotteisuutta ja tunnelmaa olohuoneeseen. 

 

Kerrosta valaisimia tilaan sopivaksi 

Yleisvalaistus luo perustan olohuoneeseen valaistukselle. Katto- tai spottivalaisimet toimivat taas erinomaisesti hyvän yleisvalaistuksen luomisessa. Valitse yleisvalaistuksen jälkeen niin sanotut toimintovalaisimet kuten, luku- ja työntekemiseen soveltuvat valot. Näiden lisäksi on hyvä valita erilaisia korostus- tai tunnelmavalaisimia.

 

Näiden eri valaisimien avulla luot tilasta yhtenäisen ja toimivan kokonaisuuden. Muista, että valaisimet ovat sisustuselementtejä jo itsessään. Kauniit, käsityönä valmistetut valaisimet toimivat helposti koko olohuoneen keskipisteenä, jolloin niiden ympärille on helppo rakentaa olohuoneen muun sisustus ja tunnelma.

 

 

Lundia Soihtu lattiavalaisin hiekan sävyLundia Soihtu lattiavalaisin hiekan sävy

Lattia- ja seinävalaisimet lisäävät olohuoneen toiminnallisuutta

Lattia- ja seinävalaisimet tuovat toiminnallisuuden lisäksi ripauksen tyylikkyyttä ja persoonaa olohuoneen sisustukseen. Lattiavalaisimet toimivat oivana lukuvalona tai antavat ylimääräistä valoa tiettyyn nurkkaan, kun taas seinävalaisimet voivat tuoda valoa ilman, että tarvitsee käyttää olohuoneen lattiatilaa.

Jos haluat luoda olohuoneen nurkkaan tunnelmallisen lukunurkkausen, lattiavalaisin on oiva valinta. Lundian veikeä Soihtu-lattiavalaisin seisoo kallellaan, mutta ylpeästi. Soihtu-lattiavalaisin heijastaa valoa ylä- ja alaviistoon, joka takaa miellyttävän valaistuksen olohuoneeseen. Käsin sorvatussa Kajo lattiavalaisimessa taas näkyy suomalaisen käsityön jälki. Kajo pysyy todella tukevasti pystyssä ja on näyttävä elementti huoneessa. 

Seinävalaisimet eivät ainoastaan valaise olohuonetta, mutta ne ovat oivia ratkaisuja korostusvalaistuksena. Seinävalaisimet säästävät myös tilaa olohuoneessa säästäen lattiatilaa. Seinävalaisimet luovat myös pehmeän tunnelmavalaistuksen

 

Lundia Loiste kattovalaisin valkoinenLundia Loiste kattovalaisin valkoinen

Valon suunnan huomioiminen valaisimien valinnassa

Valon suunnalla on merkitystä olohuoneen tunnelmaan, joten ota valaisimien valinnassa huomioon siis mihin suuntaan valaisimien valo hehkuu. 

Valon suunta voi korostaa tiettyjä alueita olohuoneessa ja luoda erilaisia tunnelmia tilaan, riippuen mihin suuntaan valo kohdistuu. Kun valitset valaisimen, jonka valo kohdistuu ylöspäin, voit luoda pehmeän valon, joka heijastuu kattoa kohti, jolloin valo leviää tasaisesti koko olohuoneeseen. 

Alaspäin kohdistuva valo luo taas voimakkaammin suunnatun varjon. Tästä syystä alaspäin kohdistuva valo sopii mainiosti esimerkiksi korostusvaloksi. Sivulle suuntautuva valo sen sijaan luo mielenkiintoisia varjoja, joka tuo tilaan moniulotteisuutta. Sivulle suuntautuvalla valolla voit esimerkiksi korostaa olohuoneen seinien tekstuuria tai tauluja.

Valaistuksen suunnalla on siis vaikutusta olohuoneen yleisilmeeseen sekä tunnelmaan. Jos haluat esimerkiksi luoda olohuoneeseen rentouttavan tunnelman, on suositeltavaa valita ylöspäin suuntautuvia valoja. Suoraan kattoon heijastuva valo luo tasaisen ja pehmeän valon tilaan, mikä on ideaalista tilalle, jossa halutaan rentoutua. 

Jos sinulla on taas olohuoneessa paljon taidetta tai muita sisustuselementtejä, joita haluat korostaa, alaspäin suuntautuva valo sopii hyvin tilaan. Näin luot tilaan persoonaa ja voimakkaampia varjoja.