1. Mitä on rottinki?

Rottinki on materiaalina ajaton, ekologinen ja käytännöllinen.

 

Luonnonmateriaali

Rottingiksi (Calamus) kutsutaan noin 600 eri lajia käsittävää palmusukua. Lajeja esiintyy Afrikan, Aasian ja Australaasian trooppisissa osissa. Rottinkipalmu on muiden puiden oksistoissa kasvava kiipijäkasvi. Rottingin noin 2–5 cm paksuista vartta käytetään muun muassa huonekaluteollisuudessa.

 

Ekologisuus

Rottinki on kestävänä luonnomateriaalina myös ekologinen. Hyvin hoidetut rottinkikalusteet kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä.

Rottinki on materiaalina nopeakasvuinen ja se uusiutuu 5–7 kertaa vuodessa. Rottinkipalmu tuottaa 35 % enemmän happea kuin puut, ollen tärkeä ilmanpuhdistaja. Koska rottinki on köynnöstävä palmukasvi, se tarvitsee kasvaakseen muita puita ympärilleen. Jotta rottinki voi kasvaa tulevaisuudessakin, ei haittaavia hakkuita sademetsissä voida jatkaa. 

Rottinki on kestävänä luonnonmateriaalina myös ekologinen.

2. Rottingin kunnostus

Hyvin huollettuna rottinkikalusteet kestävät aikaa - sukupolvelta toiselle. Vanhempia tai kuluneita rottinkikalusteita voi kunnostaa eri menetelmin. 

 

Takaat rakkaiden rottinkikalusteiden pitkän iän näillä kätevillä vinkeillä. 

Rottingin puhdistaminen 

Rottingin suojaaminen

Rottingin hellävarainen käsittely

Rottingin puhdistaminen

Imurointi

Kätevin tapa ylläpitää rottingin kuntoa on puhdistaa rottinkikalusteita imuroimalla. Helpoiten imurointi onnistuu sopivalla imurin harjasuulakkeella matalimmalla imurointiteholla. Imuroimalla säännöllisesti rottinkikalusteen voit ennaltaehkäistä ylimääräisen pölyn ja lian kertymistä rottingin pintaan. 

 

Liinalla pyyhkiminen

Rottinkikalusteet on suositeltavaa pyyhkiä ajoittain myös liinalla. Tärkeintä kalusteen pyyhkimisessä on ehdottomasti välttää liian veden käyttöä, sillä rottinki ei pidä liiasta kosteudesta. Varmista siis, että kaluste jää pyyhkimisen jälkeen kuivaksi. Pyyhkimiseen riittää hyvin pelkällä vedellä kostutettu liina, joka on hyvin puristettu melkeinpä kuivaksi. Vaikeammissa tahroissa voit lisätä veden joukkoon pienen määrä neutraalia pesuainetta, esimerkiksi mäntysuopa toimii hyvin.

Rottingin suojaaminen

Sopivat olosuhteet rottinkikalusteelle

Takaamalla sopivat olosuhteet rottinkikalusteille pidennät niiden elinkaarta. 

 

Kosteus ja lämpötila

Rottinkikaluste pitää suhteellisesta ilman kosteudesta. Liika kosteus sekä kuuma lämpötila ovat huono yhdistelmälle tälle herkälle luonnonmateriaalille. Näiden yhdistelmä voi aiheuttaa rottingin pintaan halkeilua ja pinnan kuluntaa. 

Rottinki kestää kuitenkin suhteellisen hyvin lämpötilan vaihteluita. Talvella rottinki ei vahingoitu kylmästä pakkasesta, kunhan se on suojassa lumelta ja sateelta.

Taas liian kuiva ilma ei ole rottingin mieleen, eli rottinkikalustetta ei ole siis suositeltavaa sijoittaa esimerkiksi patterin tai muun lämmönlähteen lähelle. Kuivuus aiheuttaa rottingin sidosten halkeilua tai katkeilua.  Välttääkseen oman rakkaan rottinkikalusteen kuivumista, voit esimerkiksi kasvien suihkuttelun yhteydessä suihkia vettä sumutinpullolla myös rottinkikalusteen ilma-alaan. Toinen kätevä vaihtoehto on ilmankostutin, jonka voi sijoittaa rottinkikalusteen läheisyyteen. Hyvä nyrkkisääntö rottingin suojaamiselle on siis kosteudesta huolehtiminen. 

 

Valo

Rottinkikaluste viihtyy parhaiten sisätiloissa tai lasitetulla parvekkeella tai terassilla. Paahtava auringon paiste ei ole hyväksi rottingille. 

Rottingin kestävyys

Rottinkikalusteet kestävät hyvin käyttöä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

 

Varo teräviä esineitä

Rottinkikalusteen läheisyydestä on hyvä pitää terävät esineet kauempana, jotta rottingin punospinta ei rikkoudu.

 

Käsittele hellästi

Perheen pienempiä kannattaa myös pitää silmällä jos on rottinkikalusteita lähellä. Rottinkiovia on suositeltavaa käsitellä hellästi, jotta kaluste säilyy kauniissa loistossaan.

Rottinkikalusteiden siirtämisessä on hyvä olla varovainen, jotta kaluste ei osu terävään kulmaan tai esineeseen.

4. Rottinki homeessa?

Onko rottinkikalusteen pinnalle ilmestynyt tummia homeisia pilkkuja? Ei hätää näillä vinkeillä saat rottinkalusteesta taas uudenveroisen!

Yleensä homeiset pilkut rottingissa ovat merkki liikakosteudesta. Ensimmäiseksi rottingin pinta kannattaa pestä homepesuaineella ja tämän jälkeen pinnan kuivuttua hioa pintaa hellävaraisesti hienolla hiomapaperilla.

Homepesuaine on tarkoitettu nimenomaan homeen poistoon, mutta joillain homepesuaineillamme on myös homeen uudelleen kasvua ehkäisevä vaikutus.

Rottingin maalaus 

Monet saatavat pohtia, että voiko rottinki maalata niin, että se ei vahingoitu maalauksen aikana?

Rottingin maalaus on hyvä aloittaa puhdistamalla rottingista ylimääräinen pöly ja lika. Voit poistaa lian rätillä ja vähällä määrällä pesuainetta. Maalipesu on myös erinomainen tuote lian poistamiseen ennen maalausta. Jos rottingissa on pinttyneempiä tahroja, voi sitä kevyesti hioa hiomapaperilla tai käyttää juuriharjaa.

Ennen maalausta on tärkeä huolehtia, siitä että rottingin pinta on täysin kuivunut. 

Rottingin lakkaus

Rottingin lakkaukseen sopii samanlaiset lakat kuin mitkä sopivat puupinnoille. Jos kaluste on haalistunut auringossa, niin lakkauksen avulla rottingin pinta saa uutta hohtoa. Jos rottingin pinnalla on tummempia kohtia tai muita värjäymiä, tähän toimii hyvänä tuotteena väripetsi. 

 

Maalaus

Rottinkikalusteen maalaamiseen on muutama vaihtoehto, josta voit löytää itsellesi mieluisan vaihtoehdon. Ehdottomasti kaikista kätevintä ja turvallisinta on tehdä rottingin maalaus spraymaalilla. Näin työn tulos on varmasti tasaista ja jokainen rottinkipudos peittyy maalilla. 

Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää maalauksessa kalkkimaalia tai kalustemaalia. Maalikerroksia on suositeltavaa olla noin 2-3. Hyvälaatuinen pensseli takaa näillä maaleilla maalatessa lopputuloksen onnistumisen. 

Suomalaisia käsityöjuuria kumartava kevyen ilmava rottinki.

6. Lundian rottinkimallisto

Lundia Classic -rottinkimallisto täydentää Lundian ajattomien designkalusteiden valikoimaa. Osittain läpinäkyvä rottinkisäleikkö säilyttää hyllystön keveyden, piilottaen kuitenkin tavarat kainosti suojiinsa. Lundian filosofian ytimessä ovat pitkäikäisyys ja muunneltavuus, joten luonnollisesti uusi rottinkisia
ovia voi yhdistää jo olemassa olevaan Lundia Classic -hyllyyn.

 ”Ihailimme rottinkisia tuotteita ja rottingin valmistukseen liittyvää artesaaniosaamista yhdessä työkavereiden kanssa. Ja kuin sattumalta löysimme läheltä tutun tuottajan, jolla on tarvittavat käsityötaito”

- kertoo Lundian markkinointipäällikkö Iiris Hollo.

 

Rottinkitäyte työstetään Riihimäellä ja viimeistellään kehysoveen Hausjärven logistiikassamme.

Valmiina kokonaisuuksina rottinkimallistossa on saatavilla matala, vaikkapa tv-tasoksi sopiva senkki, useampi puolikorkuinen senkki sekä ja yksi korkea kaappi. Vaalea rottinkipunos toimii hyvin yhteen
niin valkolakatun, ruskeaksi petsatun kuin tummankin Lundia Classic -hyllyn kanssa.

Olemme rakentaneet valmiita kokonaisuuksia rottinkiovilla, mutta ovia voi lisätä myös jo olemassa olevaan Classic-hyllykköön. Päivitä hylly helposti uusilla vetimillä ja ovilla.

Rottinkiovet sopivat myös jo olemassa olevaan Classic-hyllykköön.

LUNDIAN ROTTINKIMALLISTOA