Suunnittele tilan käyttötarkoitus

Pienessä asunnossa tilan tehokas käyttö saattaa olla haasteellista, mutta se on monesti välttämätöntä. Monet meistä luovatkin työtilan makuuhuoneeseen, jotta voivat yhdistää samassa huoneessa monta käyttötarkoitusta.

Tässä artikkelissa käsittelemme, miten voit luoda toimivan ja käytännöllisen työpisteen makuuhuoneeseen. Esittelemme muutamia vinkkejä, jotka auttavat luomaan inspiroivan ja käytännöllisen tilan, jossa työt sujuvat huoletta. 

 

Työpisteen käyttötarkoitus

Ensimmäinen askel työpisteen suunnitteluun makuuhuoneessa on miettiä mihin kaikkeen työpistettä tarvitaan. Onko se tarkoitettu pääasiassa tietokoneella tai läppärillä työskentelyyn vai tarvitsetko myös tilaa paperitöille, kirjoille, käsitöille tai muille tarvikkeille? Oikean kalusteen valitseminen on helpompaa kuin omat tarpeet ovat tiedossa.

Kaipaatko suunnitteluapua unelmiesi työpisteen suunnittelussa makuuhuoneeseen?

Lundian suunnittelupalvelu auttaa löytämään juuri oikeat ratkaisut omiin tarpeisiin. Sisustusammattilaisemme auttavat mielellään ratkaisemaan tilan kuin tilan sisustuspulmat hyödyntäen monipuolista tuotevalikoimaa tai ideoivat vanhan Lundia-hyllyn päivittämistä uusilla osilla. Ammattilaisemme auttavat suunnittelussa tilaan kuin tilaan, oli kyseessä sitten ahdas eteistila, lastenhuone tai suurempi yrityksen toimistotila. 

 

Makuuhuoneeseen työpistettä rakentaessa jokainen neliö kannattaa hyödyntää.

Harkitse myös pöydän muotoa – piilotettavat tasot, ulkonevat tasot tai seinään kiinnitettävät pöydät säästävät tilaa ja rauhoittavat tilan tunnelmaa.

2. Valitse sopiva työpiste makuuhuoneeseen

Ennen kuin aloitat työpöydän valinnan, mittaa makuuhuoneesi ja harkitse, kuinka paljon tilaa olet valmis varaamaan työpisteelle. Pienemmissä makuuhuoneissa kompakti työpöytä voi olla parempi vaihtoehto, kun taas suuremmissa tiloissa voit harkita suurempaa työpöytää, joka tarjoaa enemmän työskentelytilaa. Harkitse myös pöydän muotoa – piilotettavat tasot, kulmaratkaisut, ulkonevat tasot tai seinään kiinnitettävät pöydät säästävät tilaa ja rauhoittavat tilan tunnelmaa.

 

Klassinen työpöytä

Tukevan työpöydän ääressä sujuu läksyjen ja töiden teko niin suurilta kuin pieniltäkin. Lundian työpöytiin sisältyy vetolaatikosto, jossa on kaksi syvempää ja kaksi matalampaa tipmatic -mekanismilla eli painamalla avautuvaa laatikkoa, jotka huolehtivat työvälineistä ja pitävät pöytälevyn siistinä. 

 

Eettinen sisustaminen alkaa kalusteista, joihin voi sitoutua ja luottaa. Lundia Classic -kalusteiden design kestää aikaa ja materiaali käyttöä.

Lasku ja nosto-ovi

Lundia Classic lasku- tai nosto-ovi on erinomainen ratkaisu makuuhuoneeseen, jossa työpiste olisi hyvä saada päivän päätteeksi pois silmiltä ja mielen voi rauhoittaa nukkumiseen. 

Nosto-ovi yksittäin kätkee oivan säilytystilan kirjoille, papereille ja muille tavaroille, joita ei halua näkyville. Laskuovi toimii taas oivasti työpisteenä. Se soveltuu parhaiten läppärityöskentelyyn, sillä se kestää 7 kiloa tasaista kuormaa. Kun työpistettä ei tarvita sen voi nostaa ylös ja saada työasiat pois silmien edestä. 

Jos yhdistää sekä lasku- että nosto-oven, niin niiden taakse mahtuu erinomaisesti tietokoneen näyttö. Näppäimistön saa nostettu kaapin sisälle päivän päätteeksi, kun työt ovat loppuneet.

 

Ulkonevataso

Säilytystilaan sisäänrakennetulla työpöydällä kuten ulkonevalla tasolla voit hyödyntää tilaa tehokkaammin myös makuuhuoneessa. Ulkoneva taso luo työpisteen tyylikkään vähäeleisesti ja helposti joka kotiin, eikä lisäneliöillekään ole tarvetta.

Ulkoneva taso sopii 30-syvään hyllyyn tuoden siihen lisäsyvyyttä. Lisäämällä ulkonevan tason avohyllyyn, voit helposti muuttaa sen työpisteeksi. 40 cm syvä taso on oiva esimerkiksi kannettavalle tietokoneelle ja 50 cm syvä on jo riittävä erillisen näytön ja näppäimistön kanssa. Taso toimii niin aikuisen kuin lapsenkin tarpeisiin. 

Tason voi helposti säätää myös seisomatyöskentelyyn sopivaksi. 

Kulmaratkaisut

Käytä makuuhuoneen työpisteen suunnittelussa kulmia höydyksi ja rakenna kompakti työpiste, johon yhdistät vaikkapa kirjahyllyn tai vitriinin kodin kauniille sisustusesineille. Ovien ja liukulaatikoiden taakse saat kätkettyä kaikkia tavarat, jotka haluat pois silmien edestä.

Hilla x Classic työpiste on mahtava esimerkki siitä, miten makuuhuoneen neliöt on höydynnetty fiksusti. Makuuhuoneen seinän korkeus että kulma on hyödynnetty työpisteen rakentamisessa. Eri kokoisilla, korkuisilla ja levyisillä Classic-osilla voit luoda juuri omiin tarpeisiin ja tilaan sopiva työpistekokonaisuuden makuuhuoneeseen.

 

Pöytälevy tuo enemmän työskentelytilaa

Käytä tilan kulmia höydyksi ja rakenna kompakti työpiste, johon yhdistät vaikkapa kirjahyllyn, jolloin voit maksimoida säilytystilan. Ovien ja liukulaatikoiden taakse saat kätkettyä kaikkia tavarat, jotka haluat pois silmien edestä. 

Isompi pöytälevy mahdollistaa työskentelyn tai esimerkiksi ompeluharrastuksen. Työpisteen on syytä olla kutsuva, se kannustaa ahkeroimaan. Pöytälevyjä löytyy useassa eri koossa, joten voit valita juuri omaan käyttötarkoitukseen sopivan mitan. Lundia Classic -avohyllyyn voi kiinnittää pöytälevyn sidelistoilla. Pöytälevyn toiseen päähän löydät erilaisia jalkavaihtoehtoja tai laatikoston, jos kaipaat enemmän säilytystilaa kotitoimistoon. 

3. Makuuhuoneen järjestys

Säilytysratkaisut

Pidä työpisteesi siistinä ja järjestettynä luomalla tarpeeksi säilytystilaa. Valitse esimerkiksi hyllyjä, hyllyköitä tai laatikoita, joissa voit säilyttää työtarvikkeita ja asiakirjoja. Näin voit pitää työpisteen siistinä, samalla kun vältät turhien esineiden kertymisen makuuhuoneeseen.

Valitse kalusteeseen esimerkiksi eri kokoisia ovia ja liukulaatikoita, omien säilytystarpeiden mukaan. 40 cm korkeisiin ovien taakse mahtuu kätevästi esimerkiksi mapit, ja taas 10 cm liukulaatikoihin saat tärkeimmät paperit ja muut toimistotarvikkeet säilöön. Suunnittele kokonaisuus omien käyttötarpeiden mukaan ja sijoittele lisäosat itselle sopivimmalle paikalle kalusteessa, jotta tärkeimmät tavarat ovat käden ulottuvilla

 

System säilytyslaatikot

Lundia System-säilytyslaatikot sopivat täydellisesti paitsi toisiinsa, niin myös Lundia Classic-hyllyyn. Laatikoita on saatavilla kolmessa eri koossa. Sävyjä ovat harmaa, mintunvihreä tai syvänsininen. Laatikot on suunniteltu niin että niitä on helppo pinota päällekkäin. Laatikoihin voit laittaa säilytykseen työtarvikkeita, kuten kyniä, papereita ja muita toimistotarvikkeita.

 

Kirjatuet

Kirjatuki tuo työpisteeseen järjestystä sekä kauniin muotoilunsa ansioista se toimii myös sisustuselementtinä⁠⁠. Lundian valikoimasta löytyy kolme eri väriä ja muotoa, ja tuki on helppo kiinnittää pujottamalla Classic hyllytason reunaan. 

Kirjatukia on saatavilla muodoissa: pyöreä, neliö ja kolmio. Sävyjä on musta sekä valkoinen. Lundian kirjatuet tehdään Lahdessa. 

4. Kotityöpisteen sijoittelu

Yhä useampi meistä tekee etätöitä kotona. Etätyöskentely onnistuu parhaiten, kun työympäristö on kunnossa. Jos aiot sijoittaa kotityöpisteen makuuhuoneeseen, mieti miten saat kokonaisuudesta yhtenäisen ja miten saat työpisteen sulautumaan osaksi makuuhuoneen sisustusta. Jutta x Classic työpistekokonaisuus sulautuu vaivattomasti makuuhuoneeseen. Kokonaisuus mukailee kauniisti epäsymmetrisesti laskeutuvaa kattoa, ja se toimii työpisteen lisäksi tilavana kirjahyllynä.

 

Rajaa tarvittaessa työpiste muusta tilasta

Vaikka työpisteen sijoittaminen makuuhuoneeseen onkin kätevä ratkaisu ja ehdoton tilan säästäjä, on tärkeää pitää työ- ja lepoalue erillään toisistaan. Yritä siis luoda visuaalinen tai fyysinen jako työpisteen ja nukkumisalueen välille.

Kätevä ratkaisu tähän on piilotettava työpiste kuten laskuovi, jonka saat työpäivän päätteeksi piiloon pois silmien edestä. Voit käyttää myös esimerkiksi verhoja, tilanjakajia tai huonekasveja, jotka erottavat alueet toisistaan. Nämä keinot auttavat sinua rentoutumaan ja irrottautumaan työstä nukkumaan mennessäsi.

Lastenhuoneeseen työpiste sängyn alle

Hyödynnä tila lasten kerrossängyn alla ja rakenna sen alle työpiste. Lundia Lofty korkean parvisängyn alle mahtuu sopivasti Lundia Classic kokonaisuus, jonka maksimimitat ovat korkeus 148 cm ja leveys 185 cm. Työpisteessä on oivasti säilytystilaa ja sen voi rytmittää hyllyillä, ovilla ja laatikoilla oman maun mukaan. Lapsen työpisteeseen sopii oivasti ulkoneva taso, jonka korkeutta voi säätää lapsen kasvaessa

Lundia Lofty parvisängyn saa sekä korkeampana että matalampana. Uni maistuu raikkaassa Lofty -sängyssä niin aikuisille kuin lapsillekin. Lofty matalamman sängyn alle mahtuu 108 cm korkea Lundia Classic työpistekokonaisuus pienemmälle lapselle.

5. Makuuhuoneen työpisteen sisustaminen ja tunnelma

Makuuhuoneen työpöypisteen tulisi sopia yhteen huoneen yleisen sisustustyylin kanssa. Valitse siis kaluste, joka sopii huoneen värimaailmaan ja tyyliin. On olemassa paljon erilaisia ​​työpistevaihtoehtoja, joten valitse sellainen, joka miellyttää sinua visuaalisesti ja sopii huoneen kokonaisilmeeseen.

Työpisteestä saat viihtyisän oikeilla valinnoilla ja huolellisella suunnittelulla. Työpisteen tunnelma voi olla tiptop tai romanttisen leikkisä. Makuuhuoneessa työskennellessä on kuitenkin tärkeää luoda rauhoittava ja rentouttava ilmapiiri. Tämän saavutat esimerkiksi valitsemalla harmonisia sävyjä ja käyttämällä sisustuselementtejä, kuten kasveja tai taideteoksia, jotka edistävät rentoutumista. Vältä liian vilkkaita tai häiritseviä elementtejä, jotka voivat vaikeuttaa keskittymistä työskentelyyn. 

Järjestelmälliselle organisoijalle suosittelemme eri kokoisia laatikoita ja jakolevyjä rytmittämään työpistettä. Laatikoihin voi asettaa laatikkoon tarkoitetut jakolevyt, joilla laatikon sisällön saa järjestettyä haluamallaan tavalla. Näin voit pitää työpisteen siistinä ja samalla vältät turhien esineiden kertymisen makuuhuoneeseen.

Valaistus ja akustiikka

Hyvä valaistus työskennellessä on ehdottoman tärkeää. Voit hyödyntää luonnonvaloa ja asettaa työpisteen ikkunan lähelle. Lisäksi voit käyttää pöytä- tai spottivalaisimia. Peilit ovat myös oiva tapa lisätä avaruutta huoneeseen, sillä ne heijastavat valoa. 

Vilma P:n työhuoneessa on kauniin epäsuoran valon antava Hehku kattovalaisin kangasverhoilulla. Hehku-kattovalaisin nimensämukaisesti hehkuu tunnelmallista valoa kaksisuuntaisesti ala- sekä yläpuolelta. Hehkua on saatavana kolmessa eri värisävyssä valkoisena, mustana sekä hiekansävyisenä ruskeana.

Akustiikka voi myös olla tärkeä tekijä makuuhuoneen työpisteessä. Harkitse äänieristettyjä verhoja tai seinämateriaaleja, jotka auttavat vähentämään ulkoisia ääniä ja parantamaan keskittymistäsi.

 

Työergonomia

Vaikka työpisteesi sijaitsee makuuhuoneessa, ergonomia on edelleen tärkeää. Valitse ergonominen työtuoli, joka tukee selkääsi ja mahdollistaa oikean istuma-asennon. Säädettävä tuoli on erityisen hyvä valinta, jotta voit sovittaa sen tarpeisiisi. Lisäksi, kiinnitä huomiota näytön korkeuteen, jotta vältät niska- ja silmärasitusta. Ulkoneva taso on oiva ratkaisu etätyöpisteeksi, sillä sen korkeutta voi säädellä helposti myös esimerkiksi seisomatyöskentelyyn.