Mökin kalusteiden valinta

Mökki on paikka, jossa voimme paeta arjen kiireitä ja nauttia luonnon läheisyydestä. Mökin sisustus on olennainen osa kokonaisuutta, ja kalusteiden valitseminen on tärkeä osa mökin sisustusprosessia.

Oikein valitut kalusteet luovat kodikkaan ja toimivan ympäristön, jossa voimme rentoutua ja viettää laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa. Lundia sopii mökkiolosuhteisiin erinomaisesti, sillä sen luonnollisuus ja kaunis männyn pinta tuovat luonnon jatkumona sisätiloihin. 

Kaipaatko suunnitteluapua unelmiesi kesäkodin suunnittelussa?

Lundian suunnittelupalvelu auttaa löytämään juuri oikeat ratkaisut omiin tarpeisiin. Sisustusammattilaisemme auttavat mielellään ratkaisemaan tilan kuin tilan sisustuspulmat hyödyntäen monipuolista tuotevalikoimaa tai ideoivat vanhan Lundia-hyllyn päivittämistä uusilla osilla. Ammattilaisemme auttavat suunnittelussa tilaan kuin tilaan, oli kyseessä sitten ahdas eteistila, lastenhuone tai suurempi yrityksen toimistotila. 

 

Kesämökin sisustaminen voi olla hauskaa ja luovaa puuhaa.

Kesäkodin sisustamisessa kannattaa ehdottomasti panostaa tilan huolettomuuteen, jotta jää aikaa nauttia ihanista kesäpäivistä.

Monikäyttöisyys ja muunneltavuus

Mökkikalusteiden monikäyttöisyys ja muunneltavuus ovat avainasemassa mökin tehokkaassa tilankäytössä ja mukavuuden takaamisessa.

Mökkikalusteiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon tilan rajallisuus, ja siksi monikäyttöiset kalusteet ovat erityisen hyödyllisiä. Esimerkiksi vuodesohva voi toimia sekä nukkumispaikkana että päiväsohvana, mikä säästää tilaa oleskelualueella. Lundian Hetki-sohva on oiva ratkaisu mökille tai kesäkotiin. Sen massiivipuinen runko ja muhkeat pehmusteet kutsuvat viettämään luovaa taukoa. Ajattoman vuodesohvan voi muuntaa kädenkäänteessä vuoteeksi vetämällä etuosan pidemmäksi laverivuoteeksi.

Monikäyttöiset säilytyskalusteet, kuten penkit ja kaapit, tarjoavat paikan tavaroiden säilyttämiselle samalla toimien istuimina tai pöytätiloina. Tiesitkö, että Lundia Classic hyllystä saat myös rakennettua penkin? 

Mökkiolosuhteissa tarvitaan erilaisia säilytysratkaisuja. Säilytystarpeet vuosien aikana voivat muuttua, joten modulaariset kalusteet, kuten hyllyjärjestelmät ovat mainio ratkaisu. Ne voivat muuttaa muotoaan ja asetteluaan tarpeen mukaan, mikä mahdollistaa erilaisten tavaroiden säilyttämisen ja esillepanon mökissä.

Mikäli kaipailet uutta ilmettä kalusteiden kesken, voit vaihdella kotona ja mökillä olevien kokonaisuuksien osia keskenään. Lundia muuntuu sekä avonaisiin ratkaisuihin että umpinaisiin kalusteisiin loistavasti ja molemmat ratkaisut voivat olla samassa kalusteessa. Ovien suhteen löytyy sopivia vaihtoehtoja sekä perinteisiin, että moderneihin mökkeihin. 

2. Ympäristön huomioiminen

Kesämökin sisustuksessa kannattaa ottaa huomioon ympäröivä luonto ja maisema. Pyri sisustamaan mökki luonnonmateriaaleilla, kuten puulla, kivellä ja pellavalla, jotka sulautuvat hyvin ympäristöön. Suunnittele mökin sisustus niin, että se on kestävää ja ajatonta, jotta se ei vaadi jatkuvaa uusimista.

 

Luonnonmateriaalit

Ehdottomasti kannattaa panostaa luonnonmateriaaleihin,  sillä ennen kaikkea ne kestävät aikaa ja käyttöä, ja arvokkaana lisänä kaunistuvat vain entisestään ajan kuluessa. Mökillä kalusteet altistuvat usein kovemmalle kulutukselle ja vaihteleville sääolosuhteille. Siksi on tärkeää valita kalusteet, jotka kestävät aikaa ja kulutusta. 

Puukalusteet ovat yleinen valinta mökkiin, sillä ne ovat kestäviä ja sointuvat ympäröivän luonnon kanssa yhteen kauniisti. Varmista, että kalusteiden materiaalit ovat laadukkaita ja kestäviä. 

Kotimainen massiivimänty

Massiivimänty on erinomainen valinta mökin sisustuksessa, sillä se tarjoaa luonnollisen ja lämpimän ilmeen. Mänty on myös kestävä ja helppohoitoinen materiaali, joten se sopii hyvin mökkikäyttöön. Hitaasti kasvanut suomalainen mänty on arvokasta, mutta lujasyistä ja kestävää. Puun sävy voi muuttua hieman ajan kuluessa, mikä vain lisää sen luonnetta ja viehätystä.

 

Panosta aitoon puuhun 

Puu on uusiutuva, hiiltä sitova luonnonmateriaali. Me Lundialla tiedämme mistä metsästä käyttämämme  puu tulee, jokainen on sertifioitua ja alkuperältään täysin jäljitettävää. Lundia Classiciin käytetty puu on ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästä metsästä. 

3. Tyyliratkaisut

Kesämökki on paikka, jossa halutaan rentoutua ja nauttia luonnosta. Ennen kuin ryhdyt valitsemaan kalusteita mökkiisi, on tärkeää huomioida mökin tyyli ja ympäristö. Jos mökkisi on perinteinen puutalo, voit harkita klassisia ja rustiikkisia kalusteita, jotka sopivat hyvin luonnonläheiseen ympäristöön. Jos taas mökkisi on modernimpi, voit valita minimalistisia ja tyylikkäitä kalusteita. Pyri luomaan harmoninen kokonaisuus mökin tyylin ja ympäristön kanssa.

 

Rentous ja kodikkuus

Rennon tunnelman luot mökkisisustukseen luonnonläheisillä ja rauhallisilla väreillä.  Maanläheiset sävyt kuten beige, ruskea, vihreä ja sininen toimivat hyvin. Ne tuovat luonteenomaisen mökkitunnelman ja auttavat luomaan rentouttavan ilmapiirin.

Kodikkuutta tilaan saat eri materiaalien leikillä, valitse pehmeitä ja luonnonmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä, kuten puuvillaa, pellavaa ja villaa. Ne lisäävät mökin viihtyisyyttä ja luovat kodikkaan tunnelman. Voit valita esimerkiksi pehmeitä tyynyjä, torkkupeittoja tai mattoja luomaan kodikasta ilmettä. Vastapainoksi voit hyödyntää puumateriaaleja sisustuksessa. Puu luo lämpimän ja kodikkaan tunnelman mökille. Voit valita esimerkiksi puulattian, puiset kalusteet tai puisten koriste-esineiden avulla tuoda luontevasti mökkitunnelmaa sisätiloihin.

Seinähylly tuomaan ilmavuutta mökille

Hyödynnä seinien tuoma säilytystila ja rakenna kirjahylly seinälle. Seinähylly on oiva ratkaisu tuomaan lisää säilytytilaa mökin eri tarpeisiin. 

 

CLASSIC SEINÄHYLLYT

Classic-hyllyyn sopivia seinäkannattimia saa sekä mustana että valkoisena. Kannattimet sopivat Classicin 22 cm ja 30 cm syviin hyllytasoihin, joten seinähyllyn voi myös rakentaa kestävästi jo olemassa olevista hyllylevyistä. Isovanhempien vanhat hyllytasot saavat uuden elämän koreillen seinällä. 

 

FUUGA SEINÄHYLLYT

Rakenna Fuuga-moduuleista kevyt kirjahylly seinälle. Voit yhdistellä moduuleja haluamallasi tavalla ja luoda persoonallisen ratkaisun. Yhdistele avomoduuleja ja ovimoduuleja luodaksesi leikkisän kokonaisuuden. 

 

Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen

Hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja mökin sisustamisessa voit luoda persoonallisen ilmeen rakkaalle kesäkodillesi. Ympäristötietoisuuden kasvaessa monet ihmiset haluavat myös toteuttaa sisustuksen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit luoda ainutlaatuista ja ekologista sisustusta mökillesi kierrätysmateriaaleja käyttäen. 

Puumateriaalit ovat yksi suosituimmista kierrätysmateriaaleista mökin sisustuksessa. Vanhat puulaudat, lankut, tai jopa vanhat ovet ja ikkunat voivat toimia upeina sisustuselementteinä mökissä. Vanhoista ikkunoista voi luoda esimerkiksi tyylikkään peilin tai käyttää niitä koristeellisina seinäelementteinä. 

Tekstiilijätteestä voidaan luoda upeita sisustuselementtejä mökille. Vanhat villapaidat tai kankaanpätkät voivat toimia esimerkiksi peittojen tai tyynyjen materiaalina. Voit myös hyödyntää vanhoja verhoja tai pöytäliinoja uudelleen päällystämällä niillä tuoleja tai luomalla niihin uusia sisustustekstuureja.Vanhat lasipurkit, pullot ja lasit voivat saada uuden elämän mökin sisustuksessa. Voit käyttää niitä esimerkiksi kynttilänjalkoina, maljakkoina tai säilytysastioina. 

Vanhat puulaudat, kierrätetyt tekstiilit, lasiesineet, metalliesineet ovat vain muutamia esimerkkejä kierrätysmateriaaleista, joita voit hyödyntää. Ole luova ja käytä mielikuvitustasi luodaksesi ainutlaatuinen ja ympäristöystävällinen mökin sisustus. Samalla voit iloita siitä, että edistät kierrätystä ja kestävää kehitystä omassa kodissasi.

Uutta ja vanhaa

Uutta ja vanhaa yhdistämällä luot ainutlaatuisen ja viehättävän sisustuksen kesäkotiin. Tämä on tehokas tapa luoda mielenkiintoista kontrastia ja saada aikaan tasapainoinen ilme. Perinteisten mökkielementtien, kuten puun, kiven ja maalaisromanttisten yksityiskohtien, yhdistäminen modernimpiin elementteihin, kuten minimalistisiin huonekaluihin tai moderniin taiteeseen, luo mielenkiintoisen tunnelman tilaan. 

Mökin sisustuksessa kannattaa ehdottomasti hyödyntää uusiokäytettyjä huonekaluja. Etsi kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista vanhoja huonekaluja, joille voit antaa uuden ilmeen. Maalaa tai lakkaa ne uudelleen sopivalla värillä ja päällystä uusilla kangaspäällysteillä. Näin voit luoda ainutlaatuisia ja ekologisia huonekaluja mökin sisustukseen. Kuten tässä Stella Harasekin vaatekaappikokonaisuudessa on hyödynnetty vanhat kauniit messinkiset vetimet uuteen Classic ruskelakattuun kaappikokonaisuuteen. 

 

VINTAGE LUNDIA

Vintage Lundiaa löytää hyvin muun muassa Lundian facebook kirppikseltä tai Kyläsaaren tai Nihtisillan Kierrätyskeskuksista. Parasta on se, että vanhempaan tuotantoon sopivat myös Lundian uudet osat. Uusia osia hankkimalla ja vanhoja järjestelemällä saat aina tarpeitasi vastaavan ja tilaan sopivan säilytysratkaisun.

Me takaamme, että kaikkiin Lundia Classiceihin on aina saatavilla varaosia. Nyt ja ylihuomenna. Hylly, joka vain kaunistuu patinoituen käytössä, on myös aina myytävissä eteenpäin – jos siitä pystyy luopumaan.

Kaiva olkihattu esiin ja kerää kimppu villikukkia, vihdoin on taas aikaa nauttia raukeasta kesätunnelmasta.

5. Ulkotila ja luonnonvalo

Kesämökin sisustus ei rajoitu vain sisätiloihin. Panosta myös mökin ulkotilaan ja luontoon. Luo viihtyisä terassi tai parveke, jossa voi nauttia ulkoilmasta. Harkitse esimerkiksi puutarhakalusteiden, ulkokaiuttimien tai ulkotulen hankkimista. Säänkestävät ja helppohoitoiset materiaalit, kuten kestävä puu tai keinorattan, ovat suositeltavia valintoja ulkokalusteissa.

 

Luota luonnonvaloon

Mökki on paikka, jossa monet meistä pakenevat kaupungin hälinää ja nauttivat luonnon rauhasta. Mökin sisustamisessa on tärkeää ottaa huomioon luonnonvalo, joka tekee tilasta kuin tilasta viihtyisän, ilmavan ja yhteyden luontoon säilyttävän. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää niin paljon kuin mahdollista. Avaa verhot ja pidä ikkunat puhtaina, jotta luonnonvalo pääsee sisään. Se tekee tilasta valoisamman ja avaramman.

Hirsimökin sisustaminen

Kunnioita hirttä materiaalina, valitsemalla sen rinnalle luonnonmateriaaleja ja rauhallista värimaailmaa, nämä tuovat mökkiin rustiikkista tunnelmaa ja korostavat hirren luonnollista kauneutta.

Hirsimökeissä on usein avoin pohjaratkaisu, joka kannattaa hyödyntää sisustuksessa. Avoin tilasuunnittelu luo avaruutta ja mahdollistaa esteettömän näkymän mökin eri osien välillä. Rustiikkiset huonekalut sopivat täydellisesti hirsimökin sisustukseen. Valitse puusta valmistettuja kalusteita, joissa on luonnonmateriaalien tuntu. Hyödynnä myös kierrätettyjä tai vanhoja huonekaluja, jotka tekevät tilasta uniikin.

 

Tekstiilit, valaistus ja yksityiskohdat

Tekstiilit ovat tärkeä osa hirsimökin sisustusta, sillä ne lisäävät lämpöä ja mukavuutta tilaan. Valitse paksuja ja pehmeitä tekstiilejä, kuten villamattoja, torkkupeittoja ja tyynyjä, jotka luovat viihtyisän ilmapiirin. Oikeanlainen valaistus on tärkeää tunnelman luomisessa hirsimökissä. Hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon ja lisää tunnelmavalaistusta, kuten himmeitä valaisimia, kynttilöitä tai lyhtyjä.

Hirsimökin sisustuksessa kannattaa panostaa yksityiskohtiin, jotka kertovat tarinaa sinusta ja mökistä. Ripusta seinälle valokuvia, joissa näkyy mökin historiaa tai lähialueen kauniita maisemia. Kerää luonnon löytöjä, kuten käpyjä tai kauniita kiviä, ja asettele niitä esille. 

Moderniin hirsimökkiin luot taas kontrastia käyttämällä esimerkiksi mustaa sävyä tai pelkistetettyjä ja moderneja kalusteita. Oiva valinta on esimerkiksi Fuuga senkki mustana tai Cashmeren sävyssä. 

 

Mökkituvan sisustaminen

On hyvä lähteä suunnittelusta liikkeelle pohtimalla millaisen tunnelman haluat luoda sisustuksen avulla tupaan. Pohdi, millainen värimaailma sopii mökkitupaan ja sen ympäristöön. Voit valita esimerkiksi luonnonläheisiä sävyjä tai raikkaita värejä, jotka tuovat iloa ja energiaa.

Mieti myös mahdollista teemaa, kuten merenrantatyyliä tai maalaisromanttista tunnelmaa.

Keskity mökkituvan huonekaluihin ja niiden valintaan. Mukavat sohvat ja tuolit, kestävät puupöydät, ja käytännölliset hyllyt ja kaapit ovat oivia valintoja. Hyödynnä luonnonmateriaaleja myös tuvan sisustuksessa.

Yksityiskohdilla ja koristeilla luot persoonallisuutta mökkituvalle. Pohdi esimerkiksi taulujen, valaisimien, peilien ja kynttilöiden käyttöä. Huomioi myös käytännöllisyys sisustuksessa. 

INSPIRAATIOTA MÖKILLE