Tehosta tilankäyttöä

Varsinkin pienessä asunnossa voi olla haastavaa löytää tarpeeksi tilaa toimivalle työpisteelle. Kuitenkin riippumatta asunnon koosta, tehokas ja käytännöllinen työskentelytila on tärkeä. Onneksi on olemassa monia käytännöllisiä ja luovia tapoja luoda toimiva työpiste pieneen tilaan. Esittelemme muutamia vinkkejä, jotka auttavat pienen asunnon omistajia luomaan inspiroivan työympäristön. Kompaktin työpisteen suunnittelu on hyvä aloittaa tilan ja omien säilytystarpeiden kartoittamisella. 

 

Hyödynnä seinätilaa

Pienemmässä asunnossa lattiapinta-ala voi olla rajallinen, jolloin seinätila voi olla arvokas resurssi työpisteen luomiseen. Voit asentaa seinälle seinähyllyjä, jossa voit säilyttää toimistotarvikkeita tai muita työvälineitä. Tämä vapauttaa lattiatilaa ja tarjoaa kätevän paikan säilyttää tarvikkeita. Jos sinulla on paljon huonekorkeutta, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja rakentaa korkeampi työpistekokonaisuus. Lundia-Classic tikkaita on jopa 248 cm korkeita, tällä korkeudella maksimoit säilytystilan. 

Kaipaatko suunnitteluapua unelmiesi työpisteen suunnittelussa?

Lundian suunnittelupalvelu auttaa löytämään juuri oikeat ratkaisut omiin tarpeisiin. Sisustusammattilaisemme auttavat mielellään ratkaisemaan tilan kuin tilan sisustuspulmat hyödyntäen monipuolista tuotevalikoimaa tai ideoivat vanhan Lundia-hyllyn päivittämistä uusilla osilla. Ammattilaisemme auttavat suunnittelussa tilaan kuin tilaan, oli kyseessä sitten ahdas eteistila, lastenhuone tai suurempi yrityksen toimistotila. 

 

Työpisteitä on yhtä monta erilaista kuin on kotejakin.

Pienessä tilassa monikäyttöisten kalusteiden arvo korostuu niiden säästäessä arvokkaita neliöitä.

2. Työpisteen monikäyttöisyys ja muunneltavuus

Kun tilaa on rajallisesti, valitse huonekaluja, jotka palvelevat useita tarkoituksia. Tästä oiva esimerkki on hylly, kaappi tai lipasto, joka toimii sekä työpöytänä että säilytystilana. Pienessä tilassa monikäyttöisten kalusteiden arvo korostuu niiden säästäessä arvokkaita neliöitä.

 

Lasku ja nosto-ovi

Lundia Classic lasku- tai nosto-ovi sopii erinomaisesti pieneen kotiin, jossa etätyöpiste tai opiskelijan läksynurkka olisi hyvä saada päivän päätteeksi pois silmiltä.

Nosto-ovi yksittäin kätkee oivan säilytystilan papereille ja muille tavaroille, joita ei halua näkyville. Laskuovi toimii taas oivasti työpoisteenä. Se soveltuu parhaiten läppärityöskentelyyn, sillä se kestää 7 kiloa tasaista kuormaa. Kun työpistettä ei tarvita sen voi nostaa ylös ja saada työasiat pois silmien edestä. 

Jos yhdistää sekä lasku- että nosto-oven, niin niiden taakse mahtuu erinomaisesti tietokoneen näyttö. Näppäimistön saa nostettu kaapin sisälle päivän päätteeksi, kun työt ovat loppuneet.

Ulkonevataso

Säilytystilaan sisäänrakennetulla työpöydällä kuten ulkonevalla tasolla voit hyödyntää tilaa tehokkaammin. Ulkoneva taso luo työpisteen tyylikkään vähäeleisesti ja helposti joka kotiin, eikä lisäneliöillekään ole tarvetta.

Ulkoneva taso sopii 30-syvään hyllyyn tuoden siihen lisäsyvyyttä. Lisäämällä ulkonevan tason avohyllyyn, voit helposti muuttaa sen työpisteeksi. 40 cm syvä taso on oiva esimerkiksi kannettavalle tietokoneelle ja 50 cm syvä on jo riittävä erillisen näytön ja näppäimistön kanssa. Taso toimii niin aikuisen kuin lapsenkin tarpeisiin. Lapsen kasvaessa tason korkeutta voi säädellä helposti.

3. Järjestys antaa tilaa luovuudelle

Säilytysratkaisut

Käytä tilaa tehokkaasti ja hyödynnä myös kalusteen sisäänrakennettuja säilytysratkaisuja. Voit säilyttää työtarvikkeita kalusteen liukulaatikoissa tai hyllyillä, näin pidät työpisteen siistinä ja kaikki tarvittava on helposti saatavilla. Valitse kalusteeseen esimerkiksi eri kokoisia ovia ja liukulaatikoita, omien säilytystarpeiden mukaan. 40 cm korkeisiin ovien taakse mahtuu kätevästi esimerkiksi mapit, ja taas 10 cm liukulaatikoihin saat tärkeimmät paperit ja muut toimistotarvikkeet säilöön. Suunnittele kokonaisuus omien käyttötarpeiden mukaan ja sijoittele lisäosat itselle sopivimmalle paikalle kalusteessa, jotta tärkeimmät tavarat ovat käden ulottuvilla

 

System säilytyslaatikot

Lundia System-säilytyslaatikot sopivat täydellisesti paitsi toisiinsa, niin myös Lundia Classic-hyllyyn. Laatikoita on saatavilla kolmessa eri koossa yksittäin tai kolmen kappaleen paketeissa, harmaana, mintunvihreänä tai syvänsinisenä. Laatikot on suunniteltu niin että niitä on helppo pinota päällekkäin. Laatikoihin voit laittaa säilytykseen työtarvikkeita, kuten kyniä, papereita ja muita toimistotarvikkeita.

 

Kirjatuet

Kirjatuki tuo työpisteeseen järjestystä sekä kauniin muotoilunsa ansioista se toimii myös sisustuselementtinä⁠⁠. Lundian valikoimasta löytyy kolme eri väriä ja muotoa, ja tuki on helppo kiinnittää pujottamalla Classic hyllytason reunaan. 

Kirjatukia on saatavilla muodoissa: pyöreä, neliö ja kolmio. Sävyjä on musta sekä valkoinen. Lundian kirjatuet tehdään Lahdessa. 

 

4. Etätyöpiste pieneen tilaan

Etätyö on tullut osaksi monen arkea, joten on tärkeää luoda tehokas ja käytännöllinen etätyöpiste pieneen tilaan. Etätyöskentely onnistuu parhaiten, kun ympäristö on kunnossa. Valitse mukava tuoli ja monikäyttöinen työpöytäkokonaisuus, niin työpiste sulautuu osaksi vaikkapa olohuoneen, makuuhuoneen tai ruokatilan sisustusta.

 

Ergonomia etusijalla

Vaikka tila olisikin pieni, ergonomia on ehdottoman tärkeää. Valitse ergonomisesti suunniteltu työtuoli ja säädettävä työpöytä, joka mahdollistaa hyvän työskentelyasennon. Muista myös pitää taukoja ja liikkua säännöllisesti. Varmista myös, että tietokoneen näyttö on silmien korkeudella, ja käytä tarvittaessa näppäimistöalustaa tai hiirimattoa lisämukavuuden saavuttamiseksi. Ulkoneva taso on oiva ratkaisu etätyöpisteeksi, sillä sen korkeutta voi säädellä helposti myös esimerkiksi seisomatyöskentelyyn.

5. Työpisteen sisustaminen ja tunnelma

Tee työpisteestä inspiroiva ja viihtyisä valitsemalla sisustuselementtejä, jotka sopivat kotisi tyyliin ja tunnelmaan. Työpisteen tunnelma voi olla tiptop tai romanttisen leikkisä. Käytä värejä, kasveja ja muita koriste-esineitä luomaan miellyttävä työympäristö, jossa on tilaa luovuudelle. 

Järjestelmälliselle organisoijalle suosittelemme erikokoisia laatikoita ja jakolevyjä rytmittämään työpistettä. Laatikoihin voi asettaa laatikkoon tarkoitetut jakolevyt, joilla laatikon sisällön saa järjestettyä haluamallaan tavalla.

Jos työpisteen haluaa saada sulautumaan kodin muuhun tyyliin, voi valita työpisteen oviin ja laatikoihin vetimet ja yhdistää värityksellä kodin tunnelman. Minimalistille suosittelemme painamalla avattavia ovia ja laatikoita, näin yleisilme pysyy yksinkertaisena.

Koululaisen työpisteelle avohyllyt ja laatikot ovat varmasti toimiva yhdistelmä. Onneksi työpistettäkin voi muuntaa omien tarpeiden mukaisesti

Työpisteen viihtyisyyden parantaminen parhaimmillaan lisää työtehokkuutta ja hyvinvointia. Voit lisätä työpisteelle viherkasveja, henkilökohtaisia valokuvia tai muita elementtejä, jotka tekevät tilasta henkilökohtaisemman ja miellyttävämmän.

Valaistus

Hyvä valaistus on tärkeää työtehokkuuden kannalta. Harkitse luonnonvalon hyödyntämistä ja aseta työpisteesi lähelle ikkunaa. Lisäksi käytä riittävää tehtävänvalaistusta, kuten pöytävalaisinta. Peilit voivat myös auttaa heijastamaan valoa ja luomaan vaikutelman tilan avarammasta olemuksesta.

 

Vilma P:n työhuoneessa on kauniin epäsuoran valon antava Hehku kattovalaisin kangasverhoilulla.

Hehku-kattovalaisin nimensämukaisesti hehkuu tunnelmallista valoa kaksisuuntaisesti ala- sekä yläpuolelta. Hehkua on saatavana kolmessa eri värisävyssä valkoisena, mustana sekä hiekansävyisenä ruskeana.